Algemene vragen over circulair beton
Wat is circulair beton?
Beton - zoals we die vandaag nog grotendeels kennen - heeft een hele grote ecologische voetafdruk: we hebben geen eindeloze voorraad (geschikt) zand, de productie van cement stoot zeer veel CO2 uit, en voor de granulaten moeten we mijnen ontginnen. Zeer kort samengevat pakt circulair beton pakt deze drie zaken aan: voor de granulaten en het zand kijken we naar secundaire grondstoffen, en het cement vervangen we door een alternatief bindmiddel met een lagere voetafdruk.
Waarom zou ik als producent circulair beton ontwikkelen?
Enkele redenen:
- We dragen met z'n allen de verantwoordelijkheid om onze planeet leefbaar te houden. De bouwindustrie speelt hier een cruciale rol in.
- Innovatoren heb steeds een stapje voor. Hoe sneller je erop inzet, hoe sneller je een marktklaar product hebt. Wij zijn er uiteraard om jou hierin te begeleiden.
- Onze uitstoot moet nu eenmaal naar beneden. De komende jaren worden de uitstootnormen strenger en strenger.
Waarom zou ik als aannemer werken met circulair beton?
Enkele redenen:
- We dragen met z'n allen de verantwoordelijkheid om onze planeet leefbaar te houden. De bouwindustrie speelt hier een cruciale rol in.
- Innovatoren heb steeds een stapje voor. Wij zijn er uiteraard om jou hierin te begeleiden. Met onze kennispartners en ons labo kunnen we aantonen dat circulair beton even veilig is om mee te werken. U hoeft zich dus geen zorgen te maken over uw aansprakelijkheid.
- Onze uitstoot moet nu eenmaal naar beneden. De komende jaren worden de uitstootnormen tenslotte strenger en strenger.
Circulair beton valt veelal buiten de norm, waarom zou ik er dan mee werken?
Het klopt dat veel circulaire betonmengsels (nu nog) buiten de norm vallen. Het is belangrijk hierbij op te merken dat dit niet is omdat ze niet kwaliteitsvol zijn, maar wel omdat ze omwille van hun afwijkende samenstelling niet in aanmerking komen. Er is een trend aan de gang om mengsels te normeren die kunnen aantonen dat ze even kwaliteitsvol zijn.
Hier zetten we met het Circular Concrete Center erg op in: alle twijfel wegnemen door de mengsels te beproeven in ons labo en op een objectieve manier aan te tonen dat deze mengsels (minstens) even goed en even veilig zijn om mee te werken.
Wat is het Circular Concrete Center?
Het Circular Concrete Center is een advies-, testing-, en demonstratiecentrum voor circulair beton. We willen de transitie van klassiek beton naar circulair beton versnellen, en bieden daar advies over aan iedereen die in contact komt met beton.
Bij ons kan je terecht voor advies dat gaat van "Hoe kan ik inzetten op circulair beton?" tot "Hoe krijg ik mijn betonmengsel gecertificeerd?"
Wat kan het Circular Concrete Center mij bieden?
Het Circular Concrete Center biedt verschillende werkpakketten aan:
- Algemeen advies over circulaire betonmengsels en -toepassingen (alles wat je kan vinden op deze website).
- Advies over een specifiek betonmengsel of -toepassing.
- Advies en bijhorende proeven in ons betonlabo (bvb. haalbaarheidsstudies).
- Volledige begeleiding richting de certificering van jouw betonmengsel.
Kan ik als particulier terecht bij het Circular Concrete Center?
Ja hoor! Ons advies is er voor iedereen die in contact komt met beton.
Hoe word ik of mijn organisatie lid van het Circular Concrete Center?
Fijn te horen dat je op de kar springt! Neem contact op met onze medewerkers en we regelen dat!
Ik ben een opdrachtgever en wil in mijn project graag inzetten op circulair beton. Hoe ga ik hiermee aan de slag?
Afhankelijk van de betontoepassing, zijn er verschillende manier om in te zetten op circulair beton. Het Circulair Vlaams Betonakkoord voorziet behalve ambities en doelstellingen ook concrete stukken bestekteksten die je kan overnemen om in jouw opdracht in te zetten op circulaire oplossingen, zonder te moeten inboeten op kwaliteit.
Kan ik als overheid of opdrachtgever terecht bij het Circular Concrete Center?
Zeker en vast! We willen advies leveren aan iedereen die in aanraking komt met bouwen en beton.
Wie behandelt er mijn vraag?
Je vraag komt terecht bij een medewerker van het Circular Concrete Center. Afhankelijk van de soort vraag behandelt de medewerker je vraag zelf, of gaat die zelf gaan aankloppen bij een expert van een kennisinstelling. Deze medewerker zorgt hierbij er altijd voor dat de vraag geanonimiseerd wordt.
Laat je proeven uitvoeren in ons labo? Dan zorgt onze medewerker er opnieuw voor dat jouw vraag geanonimiseerd wordt. De laborant weet niet van wie of van welk bedrijf de vraag komt. Zo garanderen wij een correcte behandeling van jouw vraag.
Hoeveel kost het advies van het Circular Concrete Center?
De dienstverlening van dit adviesloket is onderdeel van het EFRO-project Concrete Circularity Center en valt onder de-minimissteun. Nadat je jouw vraag hebt doorgestuurd, wordt de waarde van de de-minimissteun berekend en doorgegeven. Daarna kan je zelf beslissen of je ingaat op de begeleiding en wordt er een de-minimisformulier opgemaakt, dat ondertekend wordt.