Circular Concrete Center leidt de weg naar de toekomst

Nieuws
Op dinsdag 20 juni gingen 100 bouwprofessionals in gesprek over het gebruik van innovatieve betonmengsels om te komen tot een duurzame bouwsector. Plaats van het gebeuren: de site van Acasus in Veurne, waar in 2024 ook het nieuw gebouw en het betonlabo van Circular Concrete Center komen.
Ciculair Beton terugblik01

Circular Concrete Center leidt de weg naar de toekomst

Twee jaar lang werkten we met KU Leuven Campus Brugge, Buildwise en Groen Beton Vert vzw aan het project Concrete Circularity Center.

Doelstellingen van het dit project?

  1. innovatieve betonmengsels ten gronde testen en valideren. Dit zijn mengsels die buiten de veelgevraagde normen vallen omwille van hun afwijkende samenstelling
  2. advies te verlenen aan de bouw- en betonprofessional
  3. breed communiceren over de mogelijkheden van circulair beton en innovatieve betonmengsels

Twee jaar later is het centrum omgedoopt tot Circular Concrete Center, staat er een volledig operationeel betonlabo en werd een nieuwe website gelanceerd. Via deze website kan elke bouwprofessional een antwoord vinden op zijn of haar vraag over het gebruik van beton, van instapniveau tot een vraag tot begeleiding richting normering van een innovatief betonmengsel.

Dankzij de nieuwe website van Circular Concrete Center heeft elke bouwprofessional een aanspreekpunt voor vragen over het gebruik van beton.
Benjamin Blykers

De mogelijkheden van circulair beton

De aanwezigen werden verwelkomd door Buildwise-autoriteit circulariteit Jeroen Vrijders, waarna prof. Dr. Ir. Hubert Rahier (VUB) alle mogelijkheden voor circulair beton uit de doeken deed. Hij deed dit met oog voor detail, zonder dat het te technisch werd.

In enkele filmpjes getuigden drie bouwfirma’s over hun ervaring met de diensten van Circular Concrete Center. Niels Hulsbosch (Buildwise) en Zeger Sierens (KU Leuven Campus Brugge) presenteerden daarna de onderzoeksresultaten van het project.

Circulair Beton terugblik05 b
Circulair Beton terugblik02
Circulair Beton terugblik12
Circulair Beton terugblik10

Tijdens een panelgesprek kregen de bedrijven binnen de betonketen het woord, van producent van alternatieve bindmiddelen tot aannemers. Een kleine aanzet door de moderator was voldoende voor een boeiend en geanimeerd debat met panelleden die gretig inpikten op elkaars uitspraken.

Circulair Beton terugblik09
Circulair Beton terugblik08
Circulair Beton terugblik07
Circulair Beton terugblik16
Circulair Beton terugblik14
Circulair Beton terugblik15

Een nieuwe website: www.circularconcretecenter.be

Als afsluiter van dit evenement gaf Benjamin Blykers (POM West-Vlaanderen) een korte demo van de nieuwe website over circulair beton. De gesprekken werden verder gezet na het slotwoord door Lieven Tack (POM West-Vlaanderen) tijdens de netwerkreceptie. De walking dinner was ongetwijfeld de voedingsbodem voor volgende projecten, en krachtvoer voor doorgedreven innovatie.

Het hele event stond volledig in het teken van de duurzaamheid: zelfs de receptietafels waren gemaakt van gerecycleerd beton en ander recuperatiemateriaal.

Heb jij een (technische) vraag over betonmengsels?

Gepubliceerd op
29 jun. 2023